Kezdőlap

Rövid történet 1. –

Az unitárius egyházközség megalakulása Szabó József személyéhez vezethető vissza. Debreceni Szabó József (1826-1892), „aki megismerve a szabad Erdélyt és annak földjén a nép szívéből sarjadzó, egyszerű unitárius vallást, maga is tagjává lesz és végrendeletében bölcs előrelátással biztosítja a leendő debreceni unitárius egyházközség anyagi alapját, akkor amikor Debrecenben rajta kívül alig 2-3 unitárius élt.”  (olvassuk a Ferencz-Szentiványi: „Az unitárius élet munkatársai” 1940. c. könyvben.)

Szabó József végrendelete 1887 november 16-án kelt, mely világosan kimondja, hogy a Hatvan utca 24. szám alatt levő telekre csakis unitárius imaházat /templomot/ szabad építeni, a telken levő épületeket csakis egyházi és iskolai célokra lehet felhasználni.

Szabó József előrelátása meghozta a maga gyümölcsét.  1921 őszén, az első világháború utáni székely menekültekből és áttérőkből megalakult a debreceni unitárius egyházközség, különösen Józan Miklós püspöki vikárius (püspöki helynök) látogatásának a hatására. Az anyagiakat az adományozott házastelek és 20 holdas alapítványi birtokadomány fedezte.

A gazdag hagyaték jövedelméből és a szegény unitáriusok filléreiből 1928-ban megépült az imaház is, melynek falán márványtábla örökíti meg a nemes adományozó emlékét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: