Kezdőlap

HÁZASSÁGKÖTÉS

 MEGÁLDÁSA

a., A szertartás rendje

  1. Egyházi ének. /224., 185., 195., stb./
  2. Előfohász. Ajánlott: Mutasd meg, Uram, nekünk a Te utadat, hogy járhassunk a Te igazságodban, és tiszta szívvel tiszteljünk Téged. Ámen.
  3. Textusfelvétel: Kedves ifjú pár, kedves testvéreim! Esketési beszédem alapgondolata írva található a ……, a következőképpen: …… – A bibliai helyet és szöveget nem ismételjük meg. Ámen sincs a szöveg után.
  4. Esketési beszéd. Időtartama mintegy 10-15 perc.
  5. A beszéd után a lelkész így szól a házasulandókhoz:

Most pedig fogjátok meg egymás jobb kezét és mondjátok utánam a hűségfogadalmat:

Én N. N. esküszöm az egy örök Istenre, hogy X. Y.-t, kinek jobb kezét jobb kezemben tartom, mint törvényes hitvestársamat, hű és igaz szeretettel kívánom boldogítani. Őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában hűtlenül el nem hagyom. Vele élek, örvendek, tűrök és szenvedek holtomiglan vagy holtáiglan. Isten engem úgy segéljen. – Az Ámen-t csak a lelkész mondja. A nő a leánykori nevét mondja.

  1. Ima.
  2. Miatyánk.
  3. Áldáskérés. Ajánlott szöveg: Isten áldása legyen e házasságkötésen. Legyetek jó egészségben, egyetértésben és békességben éljetek. A szeretet és békesség Istene legyen veletek. Ámen.
  4. Záróének. /az alkalomnak megfelelő/.

b., A házasságkötés megáldásával kapcsolatos szempontok

  1. Csak a törvényesen megkötött és igazolt házasságot lehet megáldani.
  2. A szertartás helye a templom legyen lehetőleg, de nem zárkózunk el a házasulandók igényétől. A szertartás rendjét igyekezni kell megtartani.
  3. A szertartás bejelentésénél tisztázni kell olyan dolgokat, mint például a keresztelés, konfirmálás megtörténtét, a vallási hovatartozást. Egyik sem lehet kizáró ok, de a házasulandókat fel kell világosítani egyházunk hitfelfogásáról a házassági megáldást, a családot, a gyermekáldást illetően. Nem alkalmazhatunk semmiféle kirekesztő vagy elijesztő módszert.
  4. Más felekezetű esetében, ha nem a mi esküformánk szerint kíván fogadalmat tenni, lehet használni a saját egyháza, vallása esküformáját. Ha a más vallású igényli a saját lelkésze szertartását, ez is megengedhető.
  5. A többi szartartáshoz hasonlóan, ezt is ki kell hirdetni a következő vasárnapi istentiszteleten.
  6. A rengeteg sok helyi szokás, a hagyományok tömkelege miatt, bejelentéskor tisztázni kell ezeket, hogy ne legyen kellemetlen meglepetés. /a bevonulás, milyen zenére, kiállás az úrasztalához, kik állnak ki, más mond köszöntőt, az anyakönyv aláírása, emléktárgy vagy –lap átadása, stb./

HÁZASSÁGI JUBILEUM

  1. Ének. /alkalomhoz illő/
  2. Előfohász.
  3. Textusfelvétel.
  4. Alkalmi beszéd.
  5. lelkész felhívja a jubilálókat:

Most pedig fogjátok meg egymás jobb kezét és mondjátok utánam a hálaadás szavait:

Én N. N. hálát adok Istennek, gondviselő Atyámnak, hogy … évvel ezelőtt hitvestársat és gyermekeimnek édesanyát/édesapát adott férjem/feleségem X. Y. személyében. Köszönöm az erőt, amelyet általa adott; a hűséget, amelyet benne megtapasztaltam; a hitet, amelyet ő táplált bennem és a szeretet, amely által életünk célt és értelmet nyert. Fogadom, hogy ezután is hű társa leszek örömben és bánatban, egészségben és betegségben egyaránt, szívem utolsó dobbanásáig. Ámen.

  1. Ima.
  2. Miatyánk.
  3. Áldás.
  4. Záróének.

Hozzászólás