Kezdőlap

ÚRVACSORA


a., Az úrvacsora előkészítése

  1. Az úrvacsoraosztást megelőző vasárnap a lelkész kihirdeti az úrvacsorát /szórványhíveknek elküldi a meghívót a pontos idővel és helymegjelöléssel/:

Jelentem a gyülekezetnek, hogy mához nyolcad napra …… ünnepe alkalmából az úrasztalát megterítjük, s arra a Jézus életére, tanítására és halálára emlékeztető jegyeket, kenyeret és bort teszünk. A nagyhét folyamán készüljünk az úrasztalához bűnbánó lélekkel, keresztényi alázattal, hogy annak méltó vendégei lehessünk. /ha van nagyheti áhítat, azt is mondjuk /

  1. Ha nagyheti áhítat van szokásban, azt annak megfelelően kell elvégezni.
  2. Az ünnepi istentisztelet után a lelkész kihirdet minden más eseményt az egyházközségi élettel kapcsolatosan, utána hív úrvacsora osztásra:

Amint azt hirdettük …… ünnepe alkalmából az úrasztalát megterítettük, s arra a Jézus életére, tanítására és halálára emlékeztető jegyeket, kenyeret és bort tettünk. Kérem híveinket, készüljenek és járuljanak az úrasztalához őszinte lelki számvetéssel és keresztényi alázattal. Jelen alkalomra az úrvacsorai kenyeret és bort X. Y. adományozta. – Lelkész elmondja azt is, ha valaki úrvacsorai megváltás címen adományt tett, és megköszöni néhány mondatban az adományokat.

b., Az úrvacsora rendje

  1. Úrvacsorai ének /1 versszak/. A lelkész az úrasztala mellett végzi a szertartást. A gyülekezet ül.
  2. Textusfelvétel. Szövege a következő: Kedves testvéreim! Úrvacsorai beszédem alapgondolata írva található a ……, a következőképpen: …… – Nem ismételjük meg sem a helyet, sem a szöveget. Textusfelvétel előtt nincs előfohász.
  3. Úrvacsorai beszéd. Időtartama max. 10 perc.
  4. Ima. /a gyülekezet áll/
  5. Miatyánk

A gyülekezet tagjai a helyi szokás szerint kiállnak az úrasztala köré. Először a szolgálattevők vesznek úrvacsorát. Lelkész a helyi szokás szerint törli a kelyhet. Ha a közgyűlés úgy határozott, akkor kispoharas kiosztást is lehet végezni. Több csoportos úrvacsoravétel esetén, minden csoport után a lelkész bibliai idézettel kezdődő rövid imát mond. Úrvacsoraosztás után a lelkész visszatakarja az úrasztalát. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szereztetési textus hangozzon el a kenyér és a bor kiosztása előtt. /Helyenként a szolgálattevők, főleg a lelkész a végén vesz úrvacsorát!/ A megmaradt jegyeket tilos a templomban, imateremben elfogyasztani!

  1. Záróima. /áll a gyülekezet/ – Legyen hálaadó jellegű!
  2. Áldáskérés. Mintaszöveg: Végezetül testvéreim, atyámfiai, legyetek jó egészségben, épüljetek, vigasztalódjatok, egyértelemben legyetek és békességben éljetek. A békesség és szeretet Istene legyen veletek. Ámen.
  3. Záróének. Ajánlott helyette a Himnuszok eléneklése.

c., Az úrvacsorával kapcsolatos szempontok

1.       Úrvacsoraosztás mindig ünnepek első napján történik, de igény szerint más alkalommal is kiszolgáltatható az ünnepek alatt.

2.       Kívánatos, hogy a gyülekezet is énekelje az úrvacsorai énekeket az úrvacsoraosztás alatt is.

3.       Úrvacsorát konfirmált ember vehet. De ha más tér be erre az alkalomra, azt sem szabad elutasítani, legyen bármilyen hitű vagy meggyőződésű. A meg nem konfirmált unitárius figyelmeztetni kell alkalomadtán elmulasztott kötelességére, de kihagyni megszégyenítő lenne számára.

4.       Az úrvacsorai kenyeret ima után a lelkész vágja fel. Szórványban rábízható ez a gondnokra. Az úrasztala megterítésében a helyi szokás szerint vehet részt a lelkész hitvese, gondnok, egyházfi, stb. Vigyázni kell a terítők és kelyhek tisztaságára.

5.       A megmaradt jegyekből elfogyasztás előtt félre kell tenni a betegek és idősek /otthon vagy idősek otthonában meglátogatandó/ számára a részüket.

BETEGEK ÚRVACSORÁJA

1.       Lelkész bejelentésére a nagyhét folyamán a hozzátartozók jelentsék be az úrvacsorát venni szándékozó betegek igényét.

2.       Az úrvacsora kiszolgáltatása teljesen a körülményekhez alkalmazva kell történjen, tekintettel a beteg állapotára, a jelenlevőkre, stb.

3.       A lelkészt kísérje el a gondnoka, vagy egyházfia, vagy akár a hitvese is.

4.       A jelenlévőknek is fel kell kínálni az úrvacsorát ráerőltetés nélkül.

5.       Betegeknek és időseknek az év bármely napján ki lehet szolgálni az úrvacsorát.

6. Beteggel, időssel hiterősítő az együttimádkozás és éneklés.

Hozzászólás